SKILLET PIZZA OP DE BBQ – CHICAGO STYLE

Je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de “pizza ovens” aan een serieuze opmars bezig zijn binnen de BBQ wereld. Denk hierbij aan de kleinere betaalbaardere modellen zoals de Ooni die aan populariteit winnen of de robuustere klassiekere modellen zoals Vonken waar ik zelf mee mag werken. Wie graag met vuur werkt, bakt doorgaans ook graag pizza. Hoewel je op je BBQ ongetwijfeld wel een lekkere pizza kan bakken zal je ongetwijfeld vroeg of laat op de limieten botsen. Voor een heerlijke traditionele Italiaanse Pizza heb je namelijk een goede balans nodig tussen hitte boven en onder de pizza. De hitte van onderuit wordt gegenereerd door de voorverwarmde pizzasteen die zorgt voor een knapperige korst. De hitte van bovenaf wordt traditioneel bekomen door likkende vlammen die boven de pizza een directe stralingshitte creëren. Laat nu net daar het punt zitten waar het schoentje wringt bij de klassieke BBQ waarbij de hitte doorgaans van onder de pizzasteen uit komt waardoor deze balans moeilijk te vinden is. In deze post geef ik enkele tips om het effect te evenaren. Desondanks merk ik dat zelfs bij een keramische BBQ de efficiëntie maximaal 3-4 pizza’s kan worden aangehouden.

Hoewel deze post niet “DE oplossing” vormt voor je probleem, kan de skillet pizza op de BBQ wel een waardig alternatief vormen waarbij de authenticiteit eerder in vraag zal worden gesteld omwille van zijn oorsprong dan de gebruikte techniek. Deze skillet pizza of “Chicago Style” pizza wijkt namelijk sterk af van de klassieke Napolitaanse of Romeinse Pizza zowel in manier van bereiding als in zijn vorm. Geen dunne luchtige korst met een minimum aan toppings, maar een royaal belegde bodem met een luchtige dikkere krokante bodem. Denk aan een 2.0 versie van de goedkoopste Aldi Pizza. Hoewel dit misschien wat minachtend klinkt ben ik er zeker van dat de meerderheid onder jullie deze pizza net als ik op het “Guilty pleasure” lijstje hebben staan! Dus waarom niet zelf eens aan de slag gaan met de skillet pizza?

Leave a Reply

Your email address will not be published.