GEROOKTE GROENTE CHARCUTERIE MAKEN – KOJI FERMENTATIE

Laat je niet afschrikken door het antwoord op deze vraag (als dat nog niet gebeurd is door de foto’s gekoppeld aan deze post)! Het zou zonde namelijk zijn om zomaar af te haken terwijl het beste nog moet komen! Koji-kin is namelijk een schimmel met een wonderbaarlijke werking. Hoezo een schimmel? Schimmels zijn toch gevaarlijk voor onze gezondheid? Dat klopt slechts gedeeltelijk! Paddenstoelen bijvoorbeeld zijn de vruchtlichamen van een ondergrondse schimmel. Zoals je wellicht zal weten zijn ook onder de paddenstoelen uiterst giftige exemplaren te vinden. Gelukkig zijn er eveneens heerlijke eetbare paddenstoelen. Het deel “Kin” in de benaming Koji-Kin laat zich vertalen door de term “fungus” ofte “schimmel/zwam”. Door het toevoegen van Koji-Kin aan producten ga je bijgevolg een schimmel kweken op je product. In dit geval enten we de koji-kin sporen op groenten zoals knolselder en zoete aardappel om te eindigen met gerookte groente charcuterie.“Waarom zou je in hemelsnaam een schimmel willen kweken op voeding?”, hoor ik je al denken. De oorsprong van dit gebruik valt moeilijk te achterhalen. Uit geschriften ontdekte men dat het eerste gebruik reeds dateert van +- 300 voor Christus. Het gevolg is een rijke traditie aan smaakmakers die bekend staan om hun volle “umami” smaak die diepgang brengt in elk gerecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.